top of page
πρωκτολογος (4).jpg
Ευθύμιος Κουμεντάκης MD Γενικός Χειρουργός, Πρωκτολόγος, Κρήτη

Ευθύμιος Κουμεντάκης MD - Γενικός Χειρουργός - Χειρουργός Μαστού - Θυρεοειδούς

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

πρωκτολογος (3).jpg
Ευθύμιος Κουμεντάκης MD Χειρουργός Θυρεοειδούς (6).jpg
πρωκτολογος (1).JPG
  • Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα

  • Λεμφαδενικός Καθαρισμός Τραχήλου

  • Χειρουργική Παραθυρεοειδών Αδένων

  • Επανεγχειρήσεις επί Υποτροπών

  • Εκλεκτικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός Τραχήλου

  • Συνεχής Παρακολούθηση της Φωνής κατά τη Διάρκεια της Επέμβασης

Τα τελευταία ιατρικά δεδομένα στην Ελλάδα, δείχνουν έξαρση στις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Τα τελευταία 40 χρόνια έχει τριπλασιαστεί η εμφάνιση των καρκίνων του θυρεοειδούς με σημαντική την αύξηση της διάγνωσης των μικροκαρκινωμάτων. Όμως τις περισσότερες φορές ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ιάσιμος, με βασική προϋπόθεση την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική χειρουργική θεραπεία.

Ευθύμιος Κουμεντάκης MD Χειρουργός Θυρεοειδούς

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα, Θυρεοειδεκτομή

Οι όζοι του θυρεοειδούς

Ο όζος του θυρεοειδούς είναι μία ανώμαλη ανάπτυξη του θυρεοειδικού ιστού, σχηματίζοντας έναν όγκο. Οι όζοι του θυρεοειδούς, διακρίνονται σε συμπαγείς, σε κυστικούς και σε μεικτούς, δηλαδή με συμπαγή και κυστικά στοιχεία. Παρόλο που οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις (μη καρκινωματώδεις), σε  ένα μικρό ποσοστό τους  μπορεί να περιέχουν κακοήθη θυρεοειδικά νεοπλάσματα.

Για αυτό το λόγο, σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, είναι η διερεύνηση των θυρεοειδικών όζων. 

Παρότι δεν είναι απολύτως γνωστά τα αίτια που προκαλούν την ανάπτυξη των όζων, εντούτοις η παρουσία τους είναι πιο συχνή σε γυναίκες, σε ηλικιωμένα άτομα και σε ασθενείς με οικογενειακή προδιάθεση, με έλλειψη ιωδίου και ιστορικό ακτινοβολίας στον τράχηλο. Στους άνδρες οι θυρεοειδικοί όζοι είναι πιο σπάνιοι, όμως  η πιθανότητα καρκίνου είναι διπλάσια από αυτή των γυναικών.

Συνήθως οι θυρεοειδικοί όζοι είναι ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία σε κάποιον υπέρηχο. 

Όταν όμως είναι μεγάλοι, οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα πίεσης στο λαιμό, δυσκαταποσία, δυσκολία στην αναπνοή, βραχνάδα και αίσθημα κόμπου στο λαιμό.

Σε μεγάλους κυστικούς όζους, υπάρχει περίπτωση να αιμορραγήσουν και να προκληθεί ξαφνικός πόνος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ένας θυρεοειδικός όζος μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και σαν αδένωμα, υπερπαράγωντας θυρεοειδικές ορμόνες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού. Ο όζος αυτός ονομάζεται μονήρες  τοξικό αδένωμα.

Όταν οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πολλαπλοί  τότε μιλάμε για την πολυοζώδης βρογχοκήλη που ποικίλει σημαντικά σε μέγεθος  και  διόγκωση.

Όλοι οι ασθενείς  με ψηλαφητούς  θυρεοειδικούς όζους, ή  με οζώδη βρογχοκήλη θα πρέπει να υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Το υπερηχογράφημα είναι μία πολύ σημαντική απεικονιστική εξέταση στην αρχική αξιολόγηση του θυρεοειδούς γιατί μας δίνει ακριβείς πληροφορίες για το μέγεθος και τον αριθμό των όζων, την σύστασή τους, αλλά και την παρουσία  τυχόν υπόπτων χαρακτηριστικών.

Η σημαντικότερη εξέταση αξιολόγησης περί υποψίας καρκίνου, είναι η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (Fine Needle Aspiration - FNA), η οποία καθορίζει  την θεραπεία εκλογής που θα ακολουθηθεί .

Η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, είναι η αποτελεσματικότερη θεραπευτική προσέγγιση στις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Σε επιβεβαιωμένο καρκίνο του θυρεοειδούς με FNA

  • Επί σοβαρής υποψίας κακοήθειας, όταν η FNA δείχνει αμφίβολη ή ύποπτη ανάλυση

  • Στους μεγάλους  καλοήθεις όζους  που προκαλούν συμπτώματα.

Η επέμβαση που πραγματοποιείται είναι η ολική θυρεοειδεκτομή, η οποία επιτυγχάνει την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Οι επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής είναι σπάνιες όταν αυτή διενεργείται από έμπειρο χειρουργό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει προεγχειρητικά να αναλύονται όλα τα δεδομένα της περίπτωσης του χειρουργικού ασθενή.

Θυρεοειδεκτομή

Η θυρεοειδεκτομή αποτελεί τη συχνότερη επέμβαση των ενδοκρινών αδένων. Ενδείξεις θυρεοειδεκτομής είναι:

  • Καρκίνος θυρεοειδούς

  • Πολυοζώδης βρογχοκήλη

  • Διάχυτη τοξική βρογχοκήλη

  • Υποτροπή βρογχοκήλης

  • Μονήρης όζος θυρεοειδούς

  • Μεγάλη βρογχοκήλη

  • Μεγάλες κύστεις

  • Υπερθυρεοειδισμός

  • Διόγκωση τραχηλικών αδένων

  • Σκληρή σύσταση θυρεοειδούς

  • Ταχεία αύξηση μεγέθους θυρεοειδούς

Η θυρεοειδεκτομή  ανάλογα με την έκτασή της ταξινομείται στις εξής κατηγορίες:

  • Ολική θυρεοειδεκτομή (total thyroidectomy) Αποτελεί την πλήρης αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδικού παρεγχύματος (αμφοτέρων των λοβών, του ισθμού και του πυραμοειδούς λοβού).

  • Σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή (near-total thyroidectomy) Πραγματοποιείται διατήρηση ελάχιστου θυρεοειδικού υπολείμματος, κατ΄ εκτίμηση 1-2 gr στην οπίσθια επιφάνεια του ενός ή και των δύο λοβών, αντίστοιχα προς το σημείο εισόδου των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων στον λάρυγγα (σύνδεσμος του Berry).

  • Υφολική θυρεοειδεκτομή (subtotal thyroidectomy) Πραγματοποιείται διατήρηση κατ’ εκτίμηση 4-5 gr θυρεοειδικού παρεγχύματος σε κάθε πλευρά (αριστερά και δεξιά), σε μία προσπάθεια διατήρησης της θυρεοειδικής λειτουργίας και αποφυγής της ανάγκης χορήγησης θεραπείας υποκατάστασης, παράλληλα με την προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων.

  • Ολική λοβεκτομή με ισθμεκτομή και ετερόπλευρη υφολική θυρεοειδεκτομή (επέμβαση Hartley-Dunhill) Πραγματοποιείται ολική λοβεκτομή που γίνεται στην πλευρά όπου εντοπίζεται η βλάβη (π.χ. τοξικό αδένωμα) και η υφολική θυρεοειδεκτομή στην άλλη πλευρά (διατήρηση 4-5 gr θυρεοειδικού ιστού στην πλευρά αυτή).

  • Λοβεκτομή (Lobectomy) Αφαίρεση μόνον ενός λοβού και του ισθμού του θυρεοειδούς.

Η θυρεοειδεκτομή  θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο χειρουργό ιδιαίτερα εκπαιδευμένο στη χειρουργική του θυρεοειδούς, διότι εκτός από την αφαίρεση των καρκινικών όζων, ή του θυρεοειδούς, θα πρέπει να ελέγχονται και οι τραχηλικοί λεμφαδένες για τυχόν τοπική διασπορά του καρκίνου. Επίσης ο έμπειρος χειρουργός δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα  λαρυγγικά νεύρα και στους παραθυρεοειδείς αδένες.

Στα χέρια του έμπειρου χειρουργού οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι χειρουργικά ιάσιμοι εξασφαλίζοντας την πλήρη θεραπεία του ασθενούς και το φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής του.

Λεμφαδενικός Καθαρισμός Τραχήλου

Ο τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός πραγματοποιείται για την αφαίρεση των λεμφαδένων και του κυτταρολιπώδους ιστού από το κεντρικό τμήμα ή και τα πλάγια τμήματα του λαιμού, όταν έχει διαγνωστεί ιστολογικά κακοήθεια ή όταν υπάρχει ισχυρότατη υποψία ότι περιέχουν μεταστατικές κακοήθεις εστίες.

Εκλεκτικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός Τραχήλου

Στην περίπτωση αυτή αφαιρούνται μόνο οι ομάδες λεμφαδένων γύρω από την πάσχουσα περιοχή και που είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν μικροσκοπικές εστίες καρκινικών κυττάρων.

Επανεγχειρήσεις επί Υποτροπών

Πρόκειται για δύσκολες και εργώδεις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στις περιπτώσεις όπου η προηγηθείσα επέμβαση επί κακοήθειας, άφησε υπόλειμμα με αποτέλεσμα την υποτροπή της νόσου. Οι επεμβάσεις τέτοιου είδους είναι απαιτητικές και απαιτούν την άριστη εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού.

Συνεχής Παρακολούθηση της Φωνής κατά τη Διάρκεια της Επέμβασης

Πρωταρχικό μέλημα του χειρουργού κατά την πραγματοποίηση μίας θυρεοειδεκτομής ή παραθυρεοειδεκτομής, είναι η αποφυγή του τραυματισμού των λαρυγγικών νεύρων. Η προστασία των λαρυγγικών νεύρων επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης νευροδιεγερτη, ο οποίος βοηθά στον εντοπισμό, στην αναγνώριση, στην παρακολούθηση της πορείας του νεύρου και στην επιβεβαίωση της ακεραιότητας του κατά την εξέλιξη της επέμβασης.

Η χρήση του νευροδιεγέρτη για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση της λειτουργικότητας του παλίνδρομου λαρυγγικού και πνευμονογαστρικού νεύρου είναι μεγάλης σημασίας στη χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων.

Χειρουργική Παραθυρεοειδών Αδένων

Οι παραθυρεοειδείς είναι 4 μικροί αδένες που βρίσκονται στην οπίσθια επιφάνεια του θυρεοειδή αδένα και ελέγχουν κυρίως τον μεταβολισμό του ασβεστίου. Η πιο συνηθισμένη πάθηση τους είναι ο υπερπαραθυρεοειδισμός που αποτελεί την αιτία για το υψηλό ασβέστιο στο αίμα με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των οστών, τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά, τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, την πρόκληση σκλήρυνσης των αιμοφόρων αγγείων, την αύξηση του κίνδυνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθεια, καρκίνο, κ.α.

Ο υπερπαραθυρεοειδισμός θεραπεύεται με μία απαιτητική και λεπτή χειρουργική επέμβαση, την παραθυρεοειδεκτομή, όπου πραγματοποιείται η εκτομή του παθολογικού ή των παθολογικών αδένων. Η επιτυχία της επέμβασης καθορίζεται από την εμπειρία του χειρουργού και η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 98%.

Θα πρέπει να τονίσουμε την μέγιστη σημασία που παίζουν η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού στην χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων.

Ο χειρουργός αναλύει όλα τα ιατρικά δεδομένα, το κλινικό ιστορικό του ασθενούς, συνυπολογίζει τις υπάρχουσες παθήσεις και επιβαρύνσεις στην υγεία του και επιλέγει με ασφάλεια την καλύτερη επεμβατική λύση που θα προσφέρει οριστική αποκατάσταση στην υγεία του ασθενούς.

Καλέστε με στο 6974480917, ώστε να σας ενημερώσω πληρέστερα για την Χειρουργική του Θυρεοειδούς Αδένα και των Παραθυρεοειδών και να σας απαντήσω σε όλες σας τις απορίες.
Ευθύμιος Κουμεντάκης MD - Γενικός Χειρουργός 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

Ευθύμιος Κουμεντάκης MD Γενικός Χειρουργός, Χειρουργός Μαστού, Χειρουργός Θυρεοειδούς, Πρωκτολόγος, Κρήτη

Στείλτε την ερώτηση σας για οποιοδήποτε προβληματισμό έχετε σχετικά με το χειρουργικό σας θέμα και θα σας απαντήσω άμεσα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Για ραντεβού στο Χειρουργικό Ιατρείο Αγίου Νικολάου
μπορείτε να καλέσετε την Γραμματεία στo τηλ.: 2841141504

Για ραντεβού στο Χειρουργικό Ιατρείο Ηρακλείου
μπορείτε να καλέσετε την Γραμματεία στo τηλ.: 2811216106


Για έκτακτο ή επείγον περιστατικό καλέστε με άμεσα στο κινητό 6974480917

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΝΕΑ

  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
Θυρεοειδεκτομή
Λεμφαδενικός Καθαρισμός Τραχήλου
Επανεγχειρήσεις επί Υποτροπών
Εκλεκτικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός Τραχήλου
Συνεχής Παρακολούθηση της Φωνής κατά τη Διάρκεια της Επέμβασης
Χειρουργική Παραθυρεοειδών Αδένων
bottom of page