Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η επέμβαση που χρησιμοποιείται ευρέως στις μέρες μας για την αφαίρεση χολής (χοληδόχου κύστεως).
Όλοι οι ασθενείς με συμπτωματολογία οξείας χολοκυστίτιδας αποτελούν επείγουσα κατάσταση και συνήθως απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μία ατραυματική, αναίμακτη, ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική που πραγματοποιείται με χορήγηση γενικής αναισθησίας.
Εκτελείται δια μέσου 4 μικρών τομών στην κοιλιά και με την βοήθεια του λαπαροσκοπίου ο χειρουργός έχει μεγεθυμένη οπτική εικόνα των εσωτερικών δομών της περιοχής. Με ειδικά λεπτά εργαλεία, εκτελείται η διατομή της κυστικής αρτηρίας και του κυστικού πόρου, ο διαχωρισμός της χοληδόχου κύστης από τους γύρο ιστούς, και η αφαίρεση της.
Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται περίπου από 45 έως 90 λεπτά.
Ο μετεγχειρητικός πόνος και το αίσθημα δυσφορίας είναι ελάχιστο. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο συνήθως την επομένη της επεμβάσεως, εκτός των περιπτώσεων επιπλεγμένων περιστατικών, όπου χρειάζεται η μετεγχειρητική χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιώσεων.
Τις περισσότερες φορές ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητα και την δουλειά του μετά από 3 έως 12 ημέρες.
Ποια είναι η προετοιμασία του ασθενούς που θα υποβληθεί σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.
Ο ασθενής θα υποβληθεί την προηγουμένη της επέμβασης σε κλινικό έλεγχο από το γιατρό. Επίσης θα κάνει εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα κοιλίας.
Ο χειρουργός θα δώσει αναλυτικές οδηγίες στον ασθενή για την προετοιμασία του πριν την επέμβαση.
Μετά την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, τι θα πρέπει να κάνει ο ασθενής ?
Ο χειρουργός θα δώσει γραπτές οδηγίες στον χειρουργημένο ασθενή, τις οποίες θα του τις εξηγήσει αναλυτικά.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή που θα λαμβάνει ο ασθενής και διαιτητικό πρόγραμμα.
Σαφώς, ο χειρουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον ασθενή για την παρακολούθηση του και την ομαλή μετεγχειρητική του ανάρρωση.
Όπως αναφέραμε, η επάνοδος του ασθενούς στην εργασία του, μπορεί να γίνει από 3 έως 12 ημέρες, ανάλογα με την κλινική του κατάσταση και την φύση του επαγγέλματος του.
Ποιοι είναι οι διατροφικοί περιορισμοί μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης
Ο ασθενής μετά την επέμβαση θα πρέπει να τηρεί αυστηρά τις διατροφικές οδηγίες του χειρουργού του, που περιλαμβάνουν την κατανάλωση υγρών, ζωμών και ζελέ ενώ σταδιακά θα εμπλουτίζονται με προσθήκη στερεών τροφών χαμηλών λιπαρών και σε μικρές ποσότητες.
Ο ασθενής θα πρέπει να κάνει μικρά και συχνά γεύματα ώστε να μην αφήνει το στομάχι του άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ούτε να το φορτώνει με μεγάλη ποσότητα τροφής.
Η διατροφική προσαρμοστική διαδικασία του ασθενούς θα γίνει βάσει των οδηγιών του γιατρού. Για κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση λιπαρών, βαριών και πικάντικων τροφών, όπως οι σάλτσες, τα κοκκινιστά, τα τηγανητά, οι ομελέτες, τα όσπρια, κ.α., καθώς και τις όξινες τροφές, (κρέας, αλλαντικά, γλυκά, κίτρινα τυριά,κ.α.).
Μετά από την διατροφική του προσαρμογή, ο ασθενής θα έχει μία φυσιολογική ζωή αφού η παραγωγή της χολής από το ήπαρ θα συνεχίζεται κανονικά, καθώς και η διοχέτευση της στο λεπτό έντερο για την πέψη των όλων των τροφών.