top of page
πρωκτολογος (4).jpg
Ευθύμιος Κουμεντάκης MD Γενικός Χειρουργός, Πρωκτολόγος, Κρήτη

Ευθύμιος Κουμεντάκης MD - Γενικός Χειρουργός - Χειρουργός Μαστού - Θυρεοειδούς

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

πρωκτολογος (3).jpg
Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή.JPG
πρωκτολογος (1).JPG
  • Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας

  • Ποια είναι η αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας

  • Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Σκωληκοειδεκτομής

Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί ένα μικρό τμήμα του παχέος εντέρου και μοιάζει με μικρό σωληνάκι μέσου μήκους 5-10 εκατοστά. Βρίσκεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας κοντά στο σημείο ένωσης του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι πλούσια σε λεμφικό ιστό και παρότι δεν είναι ζωτικό όργανο, εντούτοις συμμετέχει στην στη ρύθμιση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου την άμυνα του οργανισμού και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπολογίζεται ότι το 10% περίπου του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Η φλεγμονή (σκωληκοειδίτιδα), μπορεί να προκληθεί λόγω απόφραξης του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης από κοπρολίθους, παράσιτα, στερεά τροφικά κατάλοιπα, υπερπλασία του λεμφικού ιστού, ιογενείς λοιμώξεις, κ.α​.

Η σκωληκοειδίτιδα αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες προσέλευσης στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Εμφανίζεται συχνότερα τους άνδρες και συνήθως στις ηλικίες 15 έως 30 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας

Όταν αποφραχθεί ο αυλός της σκωληκοειδούς απόφυσης, δημιουργείται βακτηριακή υπερανάπτυξη, συγκέντρωση εκκρίσεων, διάταση και φλεγμονή, με κίνδυνο την ρήξη του οργάνου και την διάχυση του περιεχομένου του εντέρου στην κοιλιά. 

Σε αυτή την περίπτωση η οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης ονομάζεται Οξεία Σκωληκοειδίτιδα και απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να είναι από πολύ ήπια μέχρι πολύ έντονα.

Συνήθως ξεκινάει με διάχυτο πόνο γύρω από τον ομφαλό, ο οποίος προοδευτικά μετατοπίζεται προς το δεξιό κατώτερο μέρος της κοιλιάς και γίνεται εντονότερος και οξύτερος.

Στην οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να συνυπάρχει εικόνα κακουχίας στον ασθενή, πυρετός (μέχρι 38οc), ανορεξία, ναυτία, έμετοι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κοιλιακό πρήξιμο και επώδυνη ούρηση.

Πως γίνεται η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς από τον έμπειρο χειρουργό. Διαγνωστικά μπορεί να γίνει εργαστηριακός έλεγχος (γενική αίματος για αύξηση των λευκοκυττάρων, CRP, γενική ούρων), υπερηχογράφημα κοιλίας και αξονική κοιλίας.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας - Σκωληκοειδεκτομή

Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδος είναι η χειρουργική της αφαίρεση.

Η σκωληκοειδεκτομή γίνεται λαπαροσκοπικά εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που χρειάζεται η μετατροπή σε ανοικτή επέμβαση λόγω βαρύτητας της κατάστασης και των ανατομικών δυσκολιών.

Στην λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, η πρόσβαση γίνεται από 3 μικρές οπές, γεγονός που προσφέρει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ταχύτερη ανάρρωση, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στη φυσιολογική του δραστηριότητα και βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή | Ευθύμιος Κουμεντάκης | Γενικός Χειρουργός κρήτη | Χειρουργός Μαστού κρήτη | Χειρουργός Θυρεοειδούς κρήτη | Πρωκτολόγος Κρήτη

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, από τον Χειρουργό κ. Κουμεντάκη

Ποια είναι η πορεία της ανάρρωσης του ασθενούς

Αν η επέμβαση γίνει με την ανοικτή μέθοδο, τότε ο ασθενής θα παραμείνει στην κλινική για νοσηλεία από 2 έως 4 ημέρες ανάλογα. Για την πλήρη ανάρρωση του θα χρειαστούν περίπου 2 έως 4 εβδομάδες.

Αν η επέμβαση γίνει λαπαροσκοπικά, τότε ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο μόλις μπορέσει να κινητοποιηθεί και να λάβει τροφή χωρίς πόνο, δηλαδή συνήθως σε 1 με 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Για την ανάρρωση θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα.

Σε περίπτωση συμπτωματολογίας σκωληκοειδίτιδος ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να οδηγηθεί στον χειρουργό, ο οποίος θα διαγνώσει και θα αντιμετωπίσει κατάλληλα το περιστατικό. Στην οξεία σκωληκοειδίτιδα επιβάλλεται η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση, γιατί αν χαθεί πολύτιμος χρόνος μπορεί να προκληθούν δυσάρεστες επιπλοκές, ακόμη και θνητότητα.

Καλέστε με στο 6974480917, ώστε να σας ενημερώσω πληρέστερα για την Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή και να σας απαντήσω σε όλες σας τις απορίες.
Ευθύμιος Κουμεντάκης MD - Γενικός Χειρουργός 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

Ευθύμιος Κουμεντάκης MD Γενικός Χειρουργός, Χειρουργός Μαστού, Χειρουργός Θυρεοειδούς, Πρωκτολόγος, Κρήτη

Στείλτε την ερώτηση σας για οποιοδήποτε προβληματισμό έχετε σχετικά με το χειρουργικό σας θέμα και θα σας απαντήσω άμεσα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Για ραντεβού στο Χειρουργικό Ιατρείο Αγίου Νικολάου
μπορείτε να καλέσετε την Γραμματεία στo τηλ.: 2841141504

Για ραντεβού στο Χειρουργικό Ιατρείο Ηρακλείου
μπορείτε να καλέσετε την Γραμματεία στo τηλ.: 2811216106


Για έκτακτο ή επείγον περιστατικό καλέστε με άμεσα στο κινητό 6974480917

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΝΕΑ

  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
bottom of page