top of page
πρωκτολογος (4).jpg
Ευθύμιος Κουμεντάκης MD Γενικός Χειρουργός, Πρωκτολόγος, Κρήτη

Ευθύμιος Κουμεντάκης MD - Γενικός Χειρουργός - Χειρουργός Μαστού - Θυρεοειδούς

ΧΟΛΟΠΕΠΤΙΚΑ ΣΥΡΙΓΓΙΑ - ΧΟΛΟΚΥΣΤΟΚΟΛΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ

πρωκτολογος (3).jpg
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή.JPG
πρωκτολογος (1).JPG
  • Τι είναι τα χολοπεπτικά συρίγγια

  • Τι συμπτώματα προκαλούν τα χολοπεπτικά συρίγγια

  • Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση των χολοπεπτικών συριγγίων

  • Περιστατικό χολοκυστοκολικού συριγγίου

Τα χολοπεπτικά συρίγγια αποτελούν σπάνιες χειρουργικές οντότητες με κύριο χαρακτηριστικό τους την επικοινωνία των χοληφόρων ή της χοληδόχου κύστης με κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο, όπως το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο.

Ανάλογα με την παθολογική τους επικοινωνία τα χολοπεπτικά συρίγγια διακρίνονται σε:

  • Χολοκυστοδωδεκαδακτυλικά  (το 70% των περιπτώσεων)

  • Χολοκυστοκολικά  (το 10% με 20% των περιπτώσεων)

  • Χολοκυστογαστρικά συρίγγια που είναι και σπανιότερα

Αίτια δημιουργίας των χολοπεπτικών συριγγίων

Τα περισσότερα χολοπεπτικά συρίγγια δημιουργούνται ως επιπλοκές αθεράπευτης χολοκυστίτιδας κατά την οποία προκαλείται η διάτρηση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης το οποίο εφάπτεται στο τοίχωμα του γειτονικού οργάνου και διαβρώνοντας το σχηματίζεται συρίγγιο.

Το χολοκυστοκολικό συρίγγιο προκύπτει από μια επικοινωνία μεταξύ της χοληδόχου κύστης και της δεξιάς πλευράς του παχέος εντέρου, ως επακόλουθη επιπλοκή της χρόνιας χολοκυστίτιδας ή χολολιθίασης.

Χολοκυστοκολικό Συρίγγιο, Χολοπεπτικό Συρίγγιο,  Κουμεντάκης Χειρουργός Κρήτη, Λαπαροσκοπι

Συμπτώματα που προκαλούν τα χολοπεπτικά συρίγγια

Τα συμπτώματα των χολοπεπτικών συριγγίων ομοιάζουν με αυτά της χολοκυστίτιδας και προκαλούν κοιλιακό άλγος, συμπτώματα δυσπεψίας, ναυτία, διάρροια και πυρετό.

Στα χολοκυστοκολικά συρίγγια τα χολικά οξέα που παροχετεύονται από την χοληδόχο κύστη, διεγείρουν τον βλεννογόνο του παχέος εντέρου προκαλώντας στεατόρροια και διάρροια.

Έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις με χολόλιθο να εγκλωβίζεται στο ορθοσιγμοειδές προκαλώντας απόφραξη του παχέος εντέρου και πρόκληση ειλεού.

Διαγνωστική διερεύνηση των χολοπεπτικών συριγγίων

Διαγνωστικά απαιτείται η υψηλή εξειδίκευση και η υποψία του ακτινολόγου για τον εντοπισμό ενός χολοπεπτικού συριγγίου. Ορισμένες φορές η εύρεση αέρα στα χοληφόρα στις ακτινογραφίες αποτελεί ένδειξη, ωστόσο η πιο αξιόπιστη διάγνωση γίνεται μέσω της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης.

Θεραπευτική αντιμετώπιση των χολοπεπτικών συριγγίων

Η θεραπευτική προσέγγιση των χολοπεπτικών συριγγίων είναι η λαπαροσκοπική εκτομή της χοληδόχου κύστης και η συρραφή του σηραγγώδους πόρου.

Περιστατικό χολοκυστοκολικού συριγγίου που αντιμετώπισε ο χειρουργός κ. Κουμεντάκης

Στα παρακάτω videos παρακολουθούμε την λαπαροσκοπική αποκατάσταση χολοκυστοκολικού συριγγίου από τον χειρουργό κ. Κουμεντάκη, σε ασθενή που προσήλθε με οξεία συμπτωματολογία.

Ο ασθενής το τελευταίο 5μηνο είχε αδυναμία σίτισης, διαρκείς εμέτους και είχε χάσει 38 κιλά βάρος.

 

Στο κλινικό ιστορικό τους ασθενούς αναφέρονταν ότι είχε υποβληθεί προ 2ετιας σε λαπαροσκοπική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης.

 

Πριν 5 μήνες και λόγω συμπτωματολογίας ο ασθενής υπεβλήθη σε μαγνητική η οποία έδειξε εκτεταμένη νέκρωση του οπισθίως κυρίως τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Κατόπιν ο ασθενής υπεβλήθει αλλαχού σε διαδερμική χολοκυστοστομία για την ανακούφιση της χολοκυστίτιδας που τον ταλαιπωρούσε.

 

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η χολοκυστοστομία δεν αποτελεί θεραπεία για την χολολιθίαση, ούτε εναλλακτική της χολοκυστεκτομής. Είναι μία προσωρινή λύση ανάγκης όταν ο ασθενής δεν μπορεί ή δεν θέλει να υποβληθεί σε χειρουργείο.

Η χολοκυστοστομία είναι μία απλή τεχνική που γίνεται υπό τοπική αναισθησία με την παρακέντηση και παροχέτευση της χοληδόχου κύστης μέσω λεπτού σωληνίσκου.

 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση του ασθενούς, παρά την χολοκυστοστομία η φλεγμονή στην χοληδόχο κύστη συνεχίστηκε δημιουργώντας ως επιπλοκή τον σχηματισμό χολοκυστοκολικού συριγγίου, το οποίο και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τον κ. Κουμεντάκη με λαπαροσκοπική μέθοδο.

Πραγματοποιήθηκε η λαπαροσκοπική εκτομή της χοληδόχου κύστης και η συρραφή του σηραγγώδους πόρου στο εγκάρσιο κόλον.

Ο ασθενής ανένηψε καλώς και σιτίστηκε την επομένη του χειρουργείου.

Χρησιμοποιήθηκαν 2 παροχετεύσεις και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο την 3η μετεγχειρητική ημέρα με σύσταση για υδρική δίαιτα και αντιβιοτική αγωγή.

Οι παροχετεύσεις αφαιρέθηκαν την 5η μετεγχειρητική ημέρα.

Επισημαίνουμε ότι στην καλλιέργεια του άκρου του καθετήρα αναπτύχθηκαν e.Coli, ενδεικτικό στοιχείο της σηραγγώδους επικοινωνίας με το έντερο, ενώ η ιστολογική εξέταση έδειξε οξεία επί χρονίας υποτροπιάζουσας χολοκυστίτιδας.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον χειρουργό κ. Κουμεντάκη και την ομάδα του στην κλινική του Ηρακλείου Κρήτης Creta interclinic.

Καλέστε με στο 6974480917, ώστε να σας ενημερώσω πληρέστερα για τα Χολοπεπτικά Συρίγγια και να σας απαντήσω σε όλες σας τις απορίες.
Ευθύμιος Κουμεντάκης MD - Γενικός Χειρουργός 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

Ευθύμιος Κουμεντάκης MD Γενικός Χειρουργός, Χειρουργός Μαστού, Χειρουργός Θυρεοειδούς, Πρωκτολόγος, Κρήτη

Στείλτε την ερώτηση σας για οποιοδήποτε προβληματισμό έχετε σχετικά με το χειρουργικό σας θέμα και θα σας απαντήσω άμεσα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Για ραντεβού στο Χειρουργικό Ιατρείο Αγίου Νικολάου
μπορείτε να καλέσετε την Γραμματεία στo τηλ.: 2841141504

Για ραντεβού στο Χειρουργικό Ιατρείο Ηρακλείου
μπορείτε να καλέσετε την Γραμματεία στo τηλ.: 2811216106


Για έκτακτο ή επείγον περιστατικό καλέστε με άμεσα στο κινητό 6974480917

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΝΕΑ

  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
bottom of page