Η μετεγχειρητική κήλη εμφανίζεται στο 15% με 20% των ασθενών που πάσχουν από κάποια μορφή κήλης.
Η μετεγχειρητική κήλη ή αλλιώς κοιλιοκήλη, δημιουργείται μετά από μία ανοικτή χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς, ή οποία προκάλεσε χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα με αποτέλεσμα να προβάλλει το έντερο και τα ενδοπεριτοναϊκά όργανα.
Η μετεγχειρητική κήλη είναι ορατή και ψηλαφητή ως μία διόγκωση κάτω από το δέρμα δίπλα στην ουλή της παλιάς επέμβασης. Μπορεί να είναι επώδυνη στις κινήσεις και ευαίσθητη στην αφή.
Για την αποκατάσταση της μετεγχειρητικής κήλης ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί τον χειρουργό του ώστε να προγραμματίσει το χειρουργικό του πλάνο για την θεραπεία της κήλης του.
Ο χειρουργός θα συνεκτιμήσει πολλούς παράγοντες όπως τα χαρακτηριστικά της μετεγχειρητικής κήλης και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα κρίνει την επεμβατική μέθοδο που θα ακολουθήσει.
Τόσο στο ανοικτό όσο και στο λαπαροσκοπικό χειρουργείο υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας του κοιλιακού τοιχώματος.
Στην ανοικτή μέθοδο αποκατάστασης της κήλης ο χειρουργός αποκαθιστά το έλλειμμα στο κοιλιακό τοίχωμα με την τοποθέτηση πλέγματος στον προπεριτοναϊκό χώρο.
Η ανοικτή επέμβαση εφαρμόζεται κυρίως όταν υπάρχουν πολλές συμφύσεις ή όταν το περιστατικό είναι επείγον.
Στην λαπαροσκοπική μέθοδο, η αποκατάσταση της κήλης μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές (TEP, ΤAPP, IPOM, κ.α.).
Στις μεγάλες μετεγχειρητικές κήλες επιλέγουμε την τεχνική με την καθήλωση του πλέγματος στη θήκη του ορθού κοιλιακού μυός, που προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά υποτροπών.
Βασικός παράγοντας για την επιτυχία μίας επέμβασης αποκατάστασης κήλης, αποτελεί η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού στη χειρουργική των κηλών.
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της μετεγχειρητικής κήλης
Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η ταχεία ανάρρωση του ασθενούς, η άμεση κινητοποίηση του και ο μικρός μετεγχειρητικός πόνος που αντιμετωπίζεται την πρώτη ημέρα με απλά αναλγητικά. Επίσης η νοσηλεία δεν διαρκεί περισσότερο από ένα με δύο 24ωρα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες και να οδηγήσει σε 48 ώρες.
Comments