Προσφάτως αντιμετωπίσαμε χειρουργικά μία σπάνια κακοήθη πάθηση του θυρεοειδούς, σε 49χρονο ασθενή, ο οποίος λόγω βράχνους φωνής υπεβλήθει σε υπερηχογράφημα θυρεοειδούς όπου απεικονίστηκε συμπαγής όζος μέγιστης διαμέτρου 3,5 εκατ. με περιφερική αγγείωση. Η FNA του όζου έδειξε ατυπία (πιθανό νεόπλασμα θηλακιώδους τύπου), ενώ οι παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες ήταν αρνητικοί σε κακοήθεια.
Σημειώνουμε ότι μετά την παρακέντηση, ο ασθενής νοσηλεύτηκε σε δημόσιο νοσοκομείο με τη διάγνωση της αιμορραγίας από την FNA θυρεοειδούς.
Λόγω της έντονης και γρήγορης διόγκωσης του θυρεοειδούς σε διαστάσεις περί τα 14x12 εκατ. ο αριστερός λοβός και 8x6 εκατ. ο δεξιός λοβός, καθώς και της επιδείνωσης των συμπτωμάτων δυσκαταποσίας και δυσκολίας στην αναπνοή (μέσα σε 1 μήνα), λήφθηκε η απόφαση της επείγουσας αντιμετώπισης με εργώδη ολική θυρεοειδεκτομή.
Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτoμή εγκάρσιας τραχηλικής τομής με πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό, υπό γενική αναισθησία. Η εξέλιξη της επέμβασης ήταν εργώδης.
Κατά την θυρεοειδεκτομή πραγματοποιήθηκε απολίνωση και διατομή αριστερής σφαγίτιδας φλέβας και αποκόλληση του αριστερού πνευμονογαστρικού νεύρου και της αριστερής καρωτίδας .
Βάσει της ιστοπαθολογικής έκθεσης των παρασκευασμάτων που εξαιρέθηκαν και σύμφωνα με τις ανοσοϊστοχημικές χρώσεις στα νεοπλασματικά κύτταρα, τέθηκε η διάγνωση για πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς.
Ο ασθενής θα ακολουθήσει συνδυασμένη χημειο-ακτινοθεραπεία, με καλή θεραπευτική πρόγνωση.
Στο PET/CT Scan που ακολούθησε δεν αναγνωρίζεται παθολογικός ιστός στη θέση του θυρεοειδούς.
Τι είναι το Λέμφωμα θυρεοειδούς
Σε αντίθεση με τον θηλώδη και θυλακιώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς είναι πιο σπάνιο και με χειρότερη πρόγνωση. Παρατηρείται συνηθέστερα σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Μπορεί να προκαλέσει μεγάλου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς και εμφάνιση πιεστικών φαινομένων (πίεση τραχείας, πίεση του οισοφάγου, πίεση των λαρυγγικών νεύρων).
Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει βραχνάδα, ήπιο πυρετό και συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν αιματολογικούς δείκτες, επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), υπερηχογράφημα και παρακέντηση με λεπτή βελόνη FNA.
Ωστόσο η διαγνωστική ακρίβεια τίθεται με βιοψία μέσω τέμνουσας βελόνης (tru-cut biopsy), ή με ανοικτή βιοψία (open biopsy).
Μετά την ολική Λέμφωμα θυρεοειδούς, γίνεται ιστοπαθολογική ανάλυση στο υλικό που εξαιρέθηκε, ώστε να αξιολογηθεί αν ο καρκίνος περιορίζεται στο θυρεοειδή αδένα ή αν υπάρχει διασπορά εκτός του θυρεοειδούς, προκειμένου να προγραμματιστεί το θεραπευτικό πλάνο με συνδυαστικές χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες.
Εάν το λέμφωμα περιορίζεται στον θυρεοειδή αδένα ή δεν έχει εκτενή διασπορά πέριξ αυτού, η πορεία της πρόγνωσης του ασθενούς είναι θετική.
コメント